Fredman: Edelläkävijät yhdessä kohti Naughty BRGRn muovittomuuta

Burgerimies Akseli Herlevi kertoi taannoin, että Naughty BRGR on luopunut muovisista pakkausmateriaaleistaan kaikissa ravintoloissaan ja take away -annoksissaan. Fredman on ollut auttamassa Herleviä tiimeineen tässä merkittävässä muutoksessa suunnittelemalla ja valmistamalla Naughty BRGR:lle täysin biohajoavat, sellupohjaiset burgerirasiat.

Vuositasolla ympäristöystävällinen päätös tarkoittaa yhteensä yli miljoonasta kertakäyttöisestä muovituotteesta luopumista, kun lasketaan yhteen viidessä Naughty BRGR -ravintolassa käytetyt dippikipot kansineen, take away -astiat, aterimet ja pillit. Take away -annosten tilausmäärät kasvavat laatuhampurilaisiin erikoistuneella ravintolaketjulla jatkuvasti, joten muoville oli luonnollista ryhtyä miettimään korvaajaa.

–  Innostuimme aluksi muovipilleistä luopumisen trendistä ja selvitimme, voisimmeko tehdä kestävän kehityksen ja ympäristön näkökulmasta jotain sitäkin suurempaa. Kuten luopua kuluttajapakkauksissamme kaikesta muovista. Keskustelimme ajatuksesta Fredmanin kanssa, joka ryhtyi suunnittelemaan meille uudenlaisista tulevaisuuden tarpeista ja vaatimuksista ammentavaa pakkausmateriaalia. Yhteistyön lopputuloksena voimme ylpeinä kertoa, että nyt kaikkien annospakkaustemme muovi on vaihdettu biomuoviin, joten voimme heivata ravintoloistamme tavalliset roskikset pois, iloitsee burgerimies Akseli Herlevi.

Fredmanin valmistamat kartonkiset ja biohajoavat hampurilaisrasiat on laminoitu sellupohjaisella biomuovilla, joka voidaan kierrättää biojätteen mukana sekä ravintoloissa että kotona. Pakkauksissa ei myöskään ole käytetty painoväriä, mikä omalta osaltaan vähentää luonnon kuormitusta.

–  Olemme tehneet Naughty BRGR:in kanssa yhteistyötä jo tovin, sillä toimitimme heille viime vuonna digitaaliset omavalvonta- ja johtamispalvelut varmistamaan ruokaturvallisuutta ja vähentämään hävikkiä. Tässä prosessissa tuli puheeksi muut ympäristöteot ja ryhdyimmekin työstämään Naughty BRGR:lle uudenlaista biohajoavaa burgerirasiaa. Pelkkä pahvi ei mehukasta burgeria suojaa, jonka vuoksi rasiat on perinteisesti laminoitu muovikalvolla. Löysimme sen korvaamiseksi ratkaisun sellupohjaisesta biokalvosta, joka on riittävän kestävää antamaan hampurilaiselle lämpöä ja suojaa ennen sen nauttimista. Rasiat ovat väritykseltään luonnollisen ruskeita, sillä emme halunneet pilata hyvää ideaa painoväreillä, kertoo Markku Lukkari Fredmanilta.