Unilever: Autamme kehittämään Brasiliassa muovipakkauksille kiertotaloutta

Kuten monet maat, Brasilia kehittää jätteiden keräykseen liittyvää infrastruktuuria. Tämä on välttämätöntä, jotta saadaan valmistettua laadukasta kuluttajahartsia (PCR) syötettäväksi takaisin valmistusprosessiin, jolloin ”kierto suljetaan” ja luodaan muovipakkauksille kiertotalous.

Vuonna 2017 sitouduimme julkisesti siihen, että vuoteen 2025 mennessä kaikki muovipakkaukset ovat uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia, ja 25% niistä on kierrätysmuovia.

Jotta voimme saavuttaa asettamamme kierrätetyn muovipitoisuuteen, tarvitsemme paljon PCR -raaka-ainetta. Siksi meidän on tuettava sellaisissa paikoissa, kuten Brasiliassa, jossa keräystä ja kierrätystä kehitetään edelleen kiertotalouden edistämistä. Tätä olemme tehneet paikallisen Wise-nimisen kierrätystoimijan kanssa.

Näin Gabriela Cescato, joka on Latinalaisen Amerikan pakkausalan kestävän kehityksen johtaja ja tukee Wise-kumppanuutta, kertoo aloitteesta.

Meillä on kysyntää, mutta meidän on lisättävä tarjontaa

Vuonna 2016 huomasimme, että PCR-raaka-aineen kysyntä ylitti huomattavasti käytettävän määrän, ja lisäksi se ei ollut riittävän korkealaatuista. Saadaksemme tarvitsemamme määrän – ja laadun – meidän täytyy auttaa lisäämään tarjontaa. Siksi meidän täytyi osallistua maan kierrätysympäristön muuttamiseen.

Kun tutkimme paikallisia kierrätysyrityksiä, tunnistimme Wisen parhaaksi kumppaniksi. Se keskittyy laatuun ja turvallisuuteen, ja yrityksen kulttuuri on hyvin yhdenmukainen Unileverin Sustainable Living Plan -ohjelman kanssa.

Wise on erikoistunut kierrätyskuormitetun polyeteenin (HDPE) toimittaja, joka on yleisin kodinhoito- ja kauneus- ja henkilökohtaisen hygienian pulloissa käytetty muovi.

Laatu on tärkeää

Kun käytetään PCR -raaka-ainetta pakkausten valmistamiseksi, sen on oltava korkealaatuista ”premium” -hartsia, muuten uusiomuovi haista oudolle, näyttää epätarkalta tai jopa saastuttaa tuotetta.

Jotta Wise voisi toimittaa meille oikeanlaista, laadukasta hartsia, yhtiö sopeutti tuotantoprosessinsa meidän teknisen tukemme ja asiantuntemuksemme avustuksella – sijoittamalla 2 miljoonaa euroa uuteen pesujärjestelmään.

Tietäen, että näin saavutamme tavoitteemme mukaisen laatutason, aiomme sitoutua pitkän aikavälin sopimukseen ostamalla minkä tahansa PCR-määrän, jonka Wise pystyy tuottamaan.

Volyymit ylös

Saadaksemme laadun kohdilleen on yksi asia. Toinen tarpeellinen haaste on saada riittävästi käytettyjä pulloja syötettäväksi Wise-prosessiin.

Brasilia tuottaa vuosittain noin 80 miljoonaa tonnia jätettä. Jos jollain kaupungilla on valtion hallinnoima keräysjärjestelmä, mutta jätettä ei ole erotettu kierrätettäväksi ja orgaaniseksi, muovi päätyy kaatopaikalle, jossa se todennäköisesti haudataan, vaikka se voitaisiin erotella mekaanisesti kierrätystä varten. Alueilla, joissa ei ole kierrätyspalveluja, muovit ja muut jätteet päätyvät yksinkertaisesti ympäristöön.

CEMPRE -järjestön (kierrätystä edistävä voittoa tavoittelematon järjestö) mukaan noin 17% väestöstä voi käyttää järjestelmää, jossa kierrätysmateriaalit viedään osuuskunnille tai yksityisille yrityksille, joissa materiaalit voidaan erotella käsin.

Erottelun jälkeen muovit ja muut materiaalit myydään kierrätysyrityksille. Jalostuslaitoksiin saapuvien jätteiden laatu riippuu suuresti sen alkuperästä. Suuremmat määrät eli kaatopaikoilta, ovat likaisempia jouduttuaan orgaanisen jätteen saastumiksi.

Perimmäinen tavoitteenamme on lisätä kierrätysmuovin kysyntää, mikä puolestaan lisää kierrätysastetta.

Gabriela Cescato, Packaging Sustainability Manager, Latinalainen-Amerikka

Koko ala on kasvussa

Tämä uusi malli tehostaa PCR-toteutustamme Brasiliassa, ja se käynnistettiini viime keväänä lanseeraamalla Sunsilk-tuotemerkille kolmikerroksisen pullon, Seda Pretos Luminososin. Tämä on ensimmäinen pullomme, joka on valmistettu maassa, jossa käytetään yli 30% PCR -raaka-ainetta. Työskentelemme parhaillaan samankaltaisilla – tai korkeammilla – tasoilla muun muassa Dove-, TRESemmé- ja Omo-tuotemerkeissämme.

Olemme olleet mukana Brasilian kierrätystoiminnassa 1990-luvulta lähtien. Esimerkiksi pitkäaikaisen yhteistyön kautta vähittäiskauppa Grupo Pão de Açúcarin (Casino) kanssa olemme sijoittaneet lähes 100 keräysasemaan, joiden kaikki kerätyt materiaalit lahjoitettiin osuuskunnille.

Lopullisena tavoitteena on lisätä kierrätysmuovin kysyntää, mikä puolestaan lisää kierrätysastetta. Mutta emme aja tätä asiaa yksin. Viime vuonna liityimme verkostoon, jota hallinnoi Brasilian muoviteollisuuden yhdistys ABIPLAST, ja joka keskittyy kierrätysasteen nostamiseen. Verkostoon kuuluvat hartsinvalmistajat, konvertterit, kierrätysyritykset, kulutustavarayhtiöt ja osuuskunnat.

Olemme vasta alussa, mutta infrastruktuuri kehittyy ja PCR-kysyntä kasvaa. Lisäksi kuluttajat ovat tietoisia kierrätyksen tarpeesta. Mahdollisuudet koituvat kaikkien hyväksi.

https://www.unilever.fi/news/news-and-features/2019/autamme-kehittaman-brasiliassa-muovipakkauksille-kiertotaloutta.html