Pyroll: Suomen ensimmäinen kartonkinen jogurttipikari kehitettiin ennätysajassa

Mangoa, vaniljaa, mustikkaa ja päärynää. Arla Luonto+ sarja on ihastuttanut jo useamman vuoden kuluttajia luonnonmukaisilla mauilla, kauniilla pakkauksilla ja elämänmakuisella mainonnalla. Helmikuusta 2019 alkaen sarjan jogurttipikarit ovat riemastuttaneet myös kierrättämisen helppoudella – makoisan jogurttiannoksen nauttimisen jälkeen koko purkin kansineen voi kierrättää kartonkikeräyksessä.

Arlan Luonto+ sarjan jogurttipikari on Suomen ensimmäinen kartonkinen jogurttipurkki. Arlan ja Pyrollin yhteisessä kehitysprojektissa keskityttiin pikarin kuitupohjaisiin kansiin. Pikarin kierrättämisen helppouden mahdollistavat Pyroll Green -sarjan ekologisiin pakkausratkaisuihin kuuluvat kuitupohjaiset kannet yhdessä kartonkisen jogurttipurkin kanssa.

Vihreämpiä pakkauksia vastauksena kysyntään

Arla Foods -konserni on sitoutunut tekemään työtä sen eteen, että hiilineutraali maitoketju toteutuu viimeistään vuonna 2050. Osana tätä vastuullisuusohjelmaa Arla Suomi on tänä vuonna tuonut markkinoille pakkausinnovaatioita, jotka pienentävät ilmastovaikutusta. Helmikuussa lanseerattiin Arla Luonto+ kartongista valmistetut jogurttipikarit, johon myös kuitukansiprojekti Pyrollin kanssa liittyy. Samaan aikaan Arla Suomi otti käyttöönsä kaikissa Arla -tuotemerkin nestekartonkipakkauksissa 100% uusiutuvasta puuperäisestä raaka-aineesta valmistetut pakkaukset.

Ajatus kuitukantisista jogurttipurkeista syntyi kesällä 2018. Vuosi myöhemmin kesäisillä aamiaisilla voi nauttia jogurttia ympäristöystävällisistä kuitupakkauksista, jotka ovat olleet tuotannossa jo tovin. Aikataulu ajatuksesta tuotantoon olikin nopea, voidaan puhua jopa nopeusennätyksestä: ”Hyvällä yhteispelillä saimme uuden kuitupikarin ja kuitukannen toimimaan ennätysajassa meidän tuotannossa”, kertoo Arlan markkinointipäällikkö Kati Janhunen.

Jogurttipurkkien vihreämpi pakkaus sai siemenensä kuluttajien kysynnästä. Erityisesti Arla Luonto+ tuoteperheellä herkuttelevat kuluttajat olivat toivoneet ekologisempia ja helposti kierrätettäviä ratkaisuja suosikkituotteidensa pakkauksiin. Pikavauhtia edenneen projektin loppuhuipennus eli valmis tuote on löytänyt tiensä kuluttajien ostoskoreihin jo useamman kuukauden ajan ja saanut innostuneen vastaanoton jogurtinystäviltä.

Aina ei tarvita innovaatioita

Ekologisempien pakkausratkaisujen kysyntä lähti nousukiitoon vuonna 2018. Kuitupohjaiset tuotteet ovat yksi mahdollisuus tuotteiden ekologisempaan pakkaamiseen. Pyrollin muovi- ja kansipakkausten myyntijohtajan Marko Manun mukaan kuitukansien ja kuitupohjaisten tuotteiden kysyntä onkin selkeästi kasvussa.

Kuitukannet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto ekologisten pakkausratkaisujen joukossa, sillä kyseessä ei ole uunituore innovaatio vaan pikemminkin vanhan ratkaisun uudelleenlämmittäminen. Ekologisten pakkausratkaisujen kysynnän räjähtäminen antoi vanhalle pakkausratkaisulle uuden elämän. Myös materiaalien ja teknologian kehittyminen ovat edesauttaneet kuitukansien toimivuutta pakkauslinjoilla sekä kansien valmistusprosessissa.

”Kuitukannet ovat nimensäkin mukaisesti täysin kierrätettävissä kartonkikeräyksessä ja antavat hyvät suojaominaisuudet pakattaville tuotteille,” Manu kertoo kansien ominaisuuksista.

Saumattomalla yhteistyöllä parhaaksi versioksi

Pyroll ja Arla kehittivät projektissa ratkaisua testauksien kautta. Kehitysprojektissa testaamiskierrokset seuraavat toisiaan ja lopputuotetta hiotaan parhaaksi mahdolliseksi versioksi. Kehitysprojektin testaukset toteutettiin Pyrollin Joensuun yksikössä sekä Arlan omalla tuotantolinjalla.

Tiiviissä ja tehokkaassa aikataulussa korostuu yhteistyö ja kommunikointi sidosryhmien välillä. Pyrollin Manu ja Arlan Janhunen riemuitsevat molemmat onnistuneesta ja saumattomasta yhteistyöstä, joka mahdollisti projektin nopean aikataulun ja ketterän toteutuksen ajatuksesta tuotantoon.

”Projektin kohokohta oli selkeästi ensimmäinen varsinainen tuotanto ja se, että uudet kierrätettävät kuitukannet ja kuitupikarit saatiin kaupan hyllylle,” Janhunen toteaa onnistuneen projektin lopuksi.

Pyroll vastaa kestävän kehityksen haasteeseen omalla Pyroll Green -tuoteperheellään. Pyroll Green -sarja koostuu eri materiaaleja olevista ekologisista kokonaisvaikutuksiltaan ympäristöystävällisemmistä pakkausvaihtoehdoista.