Kiillon kierrätettävät pakkaukset ja kierrätysmateriaalista valmistetut pakkaukset auttavat rakennusalaa pienentämään ympäristövaikutustaan.
Kiilto on linjannut ympäristölupauksessaan, että vuoteen 2025 mennessä 70 prosenttia sen pakkauksista on uudelleenkäytettäviä, kierrätysmateriaalia tai uusiutuvaa materiaalia.
Kiillon R&D Support Manager Lilli Puntti kertoo, että tavoitteen eteen tehdään määrätietoisesti työtä myös rakentamisen alalla.
”Otimme esimerkiksi kesällä ja syksyllä 2018 käyttöön uudet, täysin kierrätettävät polyeteenistä valmistetut lattiatasoitesäkit.”
Polyeteenisäkit korvaavat asteittain vanhat paperisäkit, joiden sisällä on muovinen kalvo.
”Vanhaa säkkimateriaalia ei pystynyt käytännössä lainkaan kierrättämään. Muovikalvon repiminen irti paperista oli kohtuuttoman iso urakka.”
Polyeteenisäkeillä on kierrätettävyyden lisäksi muitakin etuja. Säkit eivät aiheuta pölyongelmia, sillä ne voidaan sulkea ilmatiiviiksi jo täyttölinjalla. Säkkien tiiviys ja säänkestävyys helpottaa myös varastointia.
Kierrätettyä ja kestävää
Kiilto on ottanut ja ottamassa käyttöön myös kierrätysmateriaaleista valmistettuja – ja kierrätettäviä – pakkauksia.
”Saumalaastiämpärit on valmistettu sataprosenttisesti kierrätetystä polypropeenista. Vain astian kansi on neitseellisiä muovia, koska kierrätysmuovista ei pystytä vielä valmistamaan riittävän kestävää kantta. Kanteen kohdistuu kova kuormitus, kun pakkauksia pinotaan päällekkäin.”
Kiinnityslaastisäkeissä ryhdytään puolestaan käyttämään kierrätettyä polyeteeniä kevään 2020 aikana.
”Koska säkit ovat suhteellisen ohuita ja niihin pitää edelleen taata tukeva kahva, niin niissä on kestävyyden varmistamiseksi mukana myös 50 prosenttia neitseellistä polyeteeniä.”
Vielä tämän vuoden aikana on tulossa myös seinäliima-, vedeneriste- ja lattialiimapakkauksia, jotka on valmistettu sataprosenttisesti kierrätetystä polypropeenista.
Kiillon Purchasing Manager Liisa Tuominen (kuvassa) kertoo, että Kiillolla käytössä oleva kierrätysmuovi on nykyään pääasiallisesti peräisin teollisuusasiakkailta, mutta tilanne elää tarjonnan mukaan.
”Teollisuuskäytöstä kierrätykseen tuleva muovi on tasalaatuisempaa ja kestävämpää”, hän mainitsee.
Kierrätys kuntoon rakennustyömailla
Kiilto on myös mukana miettimässä, miten kierrätys saataisiin rakennustyömailla toimimaan nykyistä paremmin. Asiaa on pohdittu esimerkiksi Motivan, ympäristöministeriön ja Joutsenmerkki-organisaation järjestämissä työpajoissa.
”Monella rakennustyömaalla kierrätettävätkin pakkaukset päätyvät nykyään energiajätteeseen. Haasteena on esimerkiksi likaisten pakkausten puhdistaminen”, Puntti kertoo.
”Suomessa kierrätystä vaikeuttaa myös se, että välimatkat ovat pitkiä ja yhdessä paikassa kierrätettävää muovia syntyy aika vähän”, Tuominen huomauttaa.
Käsittelylaitoksissa, mihin kierrätykseen kerätyt materiaalit menevät, prosessiin pitää saada kerralla suuri määrä tiettyä muovilajiketta. Muovi pilkotaan sitten mekaanisesti pieniksi muovigranulaateiksi, joista valmistetaan uusiomuovia.
”Kiillon ammattihygienian liiketoiminnassa on jo käynnistynyt pilottihankkeita, joissa autetaan omia asiakkaita kierrätyksessä ja etsitään parhaiten toimivia käytäntöjä. Olemme suunnittelemassa nyt myös rakentamisen liiketoiminnassa vastaavaa kokeilua”, Puntti kertoo.
Kemiallinen kierrätys on tulossa
Lilli Puntti uskoo, että rakennusalan tuotteiden kierrätys helpottuu tulevaisuudessa, kun mekaanisen kierrättämisen ohella ryhdytään käyttämään kemiallista kierrätystä. Siinä muovin rakenne rikotaan kaasutuksessa hiilivedyiksi – eli muovit palaavat takaisin öljytasolle. Ensimmäiset alan pilottilaitokset ovat jo käynnistyneet, alan suomalaisia edelläkävijöitä on Neste Oyj.
”Kemiallinen kierrätys soveltuu hyvin myös sellaisille rakennusalan pakkauksille, joissa on montaa eri materiaalia tai jotka ovat likaantuneet.”
Kiillon Marketing Operations Manager Hanna Alamylläri kertoo, että Kiilto seuraa tarkkaan pakkausalan kehitystä.
”Otamme käyttöön uusia, teknisesti ja taloudellisesti järkeviä ratkaisuja, sitä mukaa, kun niitä tulee saataville.”