Forssalainen Jospak keräsi miljoonan rahoituksen – ekologisten elintarvikevuokien tuotantokapasiteetti nousee merkittävästi

Jospakin elintarviketeollisuudelle kehittämä kartonkivuoka päällystetään ohuella muovikalvolla. Pakkauksessa on 85 prosenttia vähemmän muovia kuin vastaavassa perinteisessä, kaasutiiviissä elintarvikevuoassa.

Jospakin pakkausratkaisu tukee valtioiden ja yritysten linjauksia muovinkäytön vähentämisestä. Nyt yritys on kerännyt suunnatun osakeannin avulla miljoonan rahoituksen, joka mahdollistaa seuraavan kasvuloikan. Jospak palvelee referenssiasiakkaita Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa.

”Jospak on parhaillaan kiinnostavassa taitekohdassa. Liikevaihto on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun ja meillä on hienoja kansainvälisiä asiakkaita. Jakelijaverkostoa on myös laajennettu Euroopassa viime vuoden aikana. Tuotantokapasiteetin täytyy kasvaa yhtä vauhdikkaasti. Omistajien lisärahoituspäätös oli yrityksen kasvun kannalta erittäin luonteva päätös,” kertoo hallituksen puheenjohtaja Juhani O. Kuusisto.

Lisärahoituksen ansiosta kolmas tuotantolinja saadaan Forssassa suunnitelmien mukaan käyntiin keväällä. Tämä moninkertaistaa vuokien kuukausittaisen tuotantokapasiteetin. Tuotantolinjojen automatisoinnin lisääminen yhdessä tuotantokapasiteetin kasvattamisen kanssa mahdollistaa vastaamisen kasvavaan kysyntään kansainvälisillä markkinoilla.  

”Toimialalla etsitään tällä hetkellä kiivaasti ratkaisuja nimenomaan muovin vähentämiseen. Muovi on edelleen elintarviketeollisuudelle ruokahävikin kannalta lyömätön materiaali, sillä muovin mahdollistama kaasutiiviys takaa säilyvyyden. Materiaalitehokas pakkausratkaisumme yhdistää muovin ja kartongin parhaat ominaisuudet muovin käyttö optimoiden. Kuluttaja voi itse kierrättää koko pakkauksen vain erottamalla muovikerroksen irralleen kartongista,” kuvailee Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä.

Tuotannon kasvattaminen tarkoittaa myös uusia työvoimatarpeita. Jospak työllistää Forssassa 13 henkilöä tuote- ja teknologiakehityksessä, myynnissä ja tuotannossa. Suunnatun osakeannin yhteydessä Jospak vahvisti hallitustaan viisijäseniseksi. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin talousjohdon konsultti, KTM Eira Anttila ja Kauppaneuvos Clas Göran Hagström.

Tavoitteena on laajentaa tulevina vuosina nopeasti globaaleilla markkinoilla. Jospakin saamissa kansainvälisissä yhteydenotoissa näkyvät selvästi kerätyt pakkausalan maailmanluokan palkinnot. Menestystä on vauhdittanut muun muassa World Packaging Organization WPO:n myöntämä WorldStar-tunnustus. Jospak voitti viime vuonna myös World Star Sustainability -erikoiskategorian, jossa palkittiin maailman parhaat kestävän kehityksen mukaiset pakkaukset.