Fazer ja Serlachius-museot tuovat joulumyyntiin historiallisen marmeladipakkauksen

Fazerin yhteistyö Serlachius-museoiden kanssa jatkuu, kun Fazer tuo myyntiin Finlandia-marmeladeja sisältävän erikoispakkauksen. Pakkauksen kansikuvana on taiteilija Olga Gummerus-Ehrströmin 1900-luvun alussa Fazerille tekemä Amor-aiheinen kuvitustyö. Historiallinen kuvitus on tehty alun perin marmeladipakkaukseen ja se ajoittuu vuosille 1908-1909.  Teos kuuluu Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin ja rasia on myynnissä Serlachiuksen museokauppojen ja verkkokaupan lisäksi Fazer Experience -vierailukeskuksen myymälässä.

Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) suunnitteli Fazerille erilaisia myymälätölkkien etikettejä ja makeispakkauksia 1900-luvun alkupuolella. Olga, kutsumanimeltään Olli, oli lahjakas muotokuvamaalari, joka suunnitteli ja toteutti puolisonsa Ericin työparina myös lasimaalauksia, tekstiilejä ja muita koristetaiteen teoksia. Pariskunnan elämäntyötä esittelevä laaja näyttely avautui Mäntän Serlachius-museoissa tammikuussa 2019 ja sen on tähän mennessä nähnyt jo 78 000 kävijää. Fazerille tehtyjä kuvituksia on esillä myös Fazer Experience -vierailukeskuksen näyttelyssä.

Fazer on historiansa aikana tehnyt paljon yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden kanssa. Pakkauksia ja mainoksia ovat suunnitelleet mm Akseli Gallen-Kallela, Tove Jansson, Aleksander Lindeberg ja Erik Bruun.

Finlandia-marmeladien värikäs historia

Finlandia-kuulien, alkuperäiseltä nimeltään Kruunajaismarmeladin, tarina juontaa yli sadan vuoden päähän: vuonna 1902 hedelmämarmeladeja lähetettiin Englannin tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin. Puiseen ”kruunajaisrasiaan” oli painettu tarkka jäljennös kuninkaan kruunusta. Vuonna 1947 taas kruunajaismarmeladeja lähetettiin häälahjaksi prinsessa Elisabetille, tulevalle kuningattarelle. Kruunajaismarmeladin nimi muuttui vuonna 1948 Finlandiaksi, mutta edelleen rasiassa on muistona upean kruunajaiskruunun kuva. Alun perin Finlandia-makeisia valmistettiin Helsingissä Tehtaankadulla.

Matka on vienyt valmistuksen sen jälkeen Vantaalle, Ranualle ja lopulta vuonna 1999 Lappeenrantaan, jossa marmeladimakeiset valmistetaan edelleen. Tänä vuonna klassikkotuotteen reseptiä päivitettiin ja nyt tuote sopii myös vegaaneille.