Stora Enson Oulun tehtaan uusi kartonki kestää kuljetusta ja vähentää ruokahävikkiä

Verkkokaupan kasvu, elintarvikkeiden kotiin tilaaminen ja muovipakkausten korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla ovat tukeneet uusiutuvien pakkausmateriaalien kuten aaltopahvin pintakartongin kysyntää. Koronapandemia vauhditti verkkokaupan kasvua entisestään. Stora Enson Oulun paperitehtaan muuntaminen aaltopahvin pintamateriaalia valmistavaksi tuotantolaitokseksi vastaa markkinoiden tarpeeseen.

Stora Ensossa on viime vuosina vastattu pakkauskartongin kasvaneeseen kysyntään. Tuorein esimerkki on Oulun paperitehdas, joka tänä vuonna muunnetaan valmistamaan korkealaatuista aaltopahvin pintakartonkia. Viisi vuotta sitten samankaltainen muutos tehtiin Varkaudessa.

Oulussa paperinvalmistus jatkuu syyskuulle saakka, mutta valmistelevat muutostyöt ovat parhaillaan käynnissä. 350 miljoonan euron kehitysinvestoinnin jälkeen Oulun tehtaalla aletaan valmistaa uudenlaista kolmikerroksista pintakartonkia kuluvan vuoden lopussa. Sitä käytetään esimerkiksi elintarviketuotteissa ja korkealaatuisissa verkkokaupan pakkauksissa, joissa vaaditaan tavallista parempaa kestävyyttä, materiaalin puhtautta ja ulkonäköä.

”Hyvä esimerkki tuotteesta, jonka pintakartonkia Oulu tulevaisuudessa valmistaa, on mansikkarasia, jonka Stora Enso toi Suomen markkinoille tänä kesänä. Yhdestä keskikokoisesta harvennusmännystä saa noin 7000 mansikkarasiaa. Määrä korvaa 65 kiloa muovia perinteisissä muovirasioissa”, kertoo Containerboard-liiketoimintayksikön johtaja Henna Pääkkönen-Alvim Stora Ensolta.

Korona-aikana kartongin kysyntä erilaisten pakkausten, kuten verkkokaupan, ruoka- ja hygieniapakkauksien sekä lääkepakkausten materiaaleiksi on jatkanut kasvuaan. Esimerkiksi noutoruokapakkauksien tarve on kasvanut, kun ruokaa tilataan kotiin kuljetuspalveluna.

”Elintarvikebrändit haluavat, että myytävät elintarviketuotteet on pakattu uusiutuviin ja laadukkaisiin materiaaleihin. Myös elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien määräysten tiukentuminen ja pakkausten painon alentaminen vaativat pakkausmateriaalilta enemmän kuin aiemmin. Aaltopahvipakkaus on kevyt mutta jämäkkä. Se kestää kuljetusta ja on kierrätettävä. Tuotekehitys ja pitkälle viety painotekniikka mahdollistavat aaltopahvin käytön entistä monipuolisimpiin loppukäyttökohteisiin”, Pääkkönen-Alvim toteaa.

Aaltopahvimarkkinoiden kestävin pintamateriaali

”Oulussa valmistettava kartonki tehdään tuoreesta puukuidusta ja se on jopa kymmenen prosenttia muita markkinoilla olevia pintakartonkeja lujempaa. Siksi se sopii vaativiin, puhtautta ja erinomaista ulkonäköä edellyttäviin pakkauksiin. Oulun kartonki on parhaimmillaan esimerkiksi tuoretuotteiden ja rasvaisten tai kosteiden elintarvikkeiden pakkauksissa, sillä se kestää kuljetusta ja vähentää ruokahävikkiä suojaamalla tuotetta”, Pääkkönen-Alvim sanoo.

Myös logistiikkapuolella hyödytään kartonkisista tuotteista. Esimerkiksi aaltopahvista tehtyjen kalalaatikoiden kuljettamiseen tarvitaan vain yksi rekka, kun samaa määrää styroksilaatikoita kuljettaa jo seitsenkertainen määrä autoja. Kartonki voidaan lisäksi kierrättää jopa seitsemään kertaan.

Stora Enso ilmoitti toukokuussa 2019 suunnitelmasta muuntaa Oulun tehtaan paperikone 7 tuotantosuunnan korkealaatuista ensikuitupohjaista aaltopahvin pintakartonkia (kraftlaineria) valmistavaksi koneeksi. Tuotantosuunnan muutos nostaa sellutehtaan vuosituotantokapasiteetin 530 000 tonniin valkaisematonta sellua. Ensikuitupohjaista kraftlaineria valmistavan tuotantolinjan suunniteltu vuosituotantokapasiteetti on 450 000 tonnia. Kartonkikone on suunniteltu käynnistyväksi kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä.